Tekoop Mariadal 37 Venlo

Rijksmonument 524775
Cijfers zijn cryptisch, maar dit nummer heeft het pand gekregen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zij hebben het Rijksmonument als volgt omschreven: 'het voormalig klooster Mariadal is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van klooster voor zusters Dominicanessen en daarmee van belang voor de religieuze geschiedenis. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de geornamenteerde rijke baksteenarchitectuur, de bouwstijl, de betrokkenheid van architect Baeten en de kwaliteit van het exterieur en delen van het interieur.'

Het klooster Mariadal werd destijds gebouwd op geruime afstand van de stad, waardoor er een min of meer gesloten leefgemeenschap werd gecreëerd. Dit maakt de situering langs de Schoolweg van belang. Het klooster Mariadal is in redelijk hoge mate gaaf bewaard gebleven en is in cultuurhistorisch en typologisch opzicht zeldzaam. Als voorbeeld van een Kulturkampfklooster bezit Mariadal religieus-historische waarde.

Locatie
Het voormalige klooster staat op een rustige locatie in buurtschap het Ven. Het centrum van Venlo is ongeveer 10 minuten fietsen en alle benodigde voorzieningen zijn in de nabijheid. In minder van 5 autominuten bereikt u de A67 en de Duitse grens. Duisburg is ongeveer 30 minuten rijden, net als Eindhoven en na 45 minuten bereikt u Nijmegen. De vliegvelden van Eindhoven en Düsseldorf zorgen voor uitstekende verbindingen binnen en buiten Europa.

Van gedachten naar werkelijkheid
Kunt u zich voorstellen dat het klooster begin jaren 80 op de nominatie stond om gesloopt te worden? Destijds heeft een kerngroep na gedegen voorbereiding een plan gepresenteerd om het kloostergebouw in vier kadastrale eenheden te laten splitsen en per eenheid te kopen. De kloostervleugels van de particulieren kregen een woon-/werk bestemming. Vanaf de koop van het klooster werd er door de eigenaren een enorme zelfwerkzaamheid, energie en geld geïnvesteerd in de verbouwingen en de restauratie van het klooster. Het klooster werd op de Gemeentelijke Monumentenlijst geplaatst en er kwam subsidie voor een 10-jarig plan voor vernieuwing en restauratie van het dak en een deel van een buitengevel. De eigen financiële bijdrage van de eigenaren in deze restauratie was nog altijd aanzienlijk. In 2002 kreeg klooster Mariadal de status van Rijksmonument.

Het is een indrukwekkend, historisch en cultureel erfgoed dat door inspanning en toewijding van velen doorgegeven kan worden aan de toekomst.

Globale indeling:
Mariadal 35 (atelier en wonen op de begane grond):
Dit appartementsrecht met de functie woning en atelier is bereikbaar vanuit de gezamenlijke hal. Dubbele deuren geven toegang tot de voormalige kruisgang. Aan de rechterzijde is het prachtige atelier, voorzien van een houten vloer. Verder zijn er op de begane grond een keuken en badkamer. In het atelier is een trap naar de hoger gelegen slaapkamer. Via de kruisgang heeft u toegang tot de serre, die in verbinding staat met Mariadal 37 en de binnentuin.
Ook heeft dit appartementsrecht een koele wijn-/provisiekelder.

Mariadal 37 (wonen op de begane grond):
Dit appartement heeft een eigen entree op de begane grond. Vanuit de mooie hal met bergkast zijn de toiletruimte en woonkamer met houten vloer en houtkachel te bereiken. In de woonkamer is een deur naar de ruime keuken, waar een L-vormig keukenblok met een hardstenen werkblad staat. Verder zijn er een badkamer en twee slaapkamers, en een zogenoemde doorloopkamer waardoor u geheel gelijkvloers kunt wonen. Via de kruisgang heeft u toegang tot de serre, die in verbinding staat met Mariadal 35 en de binnentuin. Ook heeft dit appartement een koele wijn-/provisiekelder.

Mariadal 39 (wonen op de eerste verdieping):
Via het trappenhuis bereikt u de entree van dit ruime appartement. De hal is een grote ontvangstruimte, waaraan alle ruimtes grenzen. Vlak naast de voordeur is de toiletruimte. Dubbele deuren verbinden de hal met de woonkamer. Hier ziet u een houten vloer, bergkast en een rookkanaal. De bijkeuken met keukenblok grenst aan de woonkamer.
Aan de andere zijde van de hal is de ruime keuken. Verder zijn er maar liefst drie slaapkamers van verschillend formaat. De badkamer is ingedeeld met een ligbad, aparte douche, toilet en een wastafel. Het uitzicht naar de binnen- en buitentuin maken dit appartement heel aantrekkelijk.

Mariadal 33a (wonen op de tweede en derde verdieping):
Op de tweede verdieping, onder het schuine dak, is het vijfde appartementsrecht gesitueerd. Vanuit de brede hal heeft u toegang tot de woonkamer, keuken, badkamer, toiletruimte en een inpandige berging. De woonkamer heeft een open vide en vier dakramen met fraai lichtinval. In de keuken staat een moderne wandopstelling met diverse inbouwapparatuur. Ook de badkamer met een bad, aparte douche en wastafel is ruim van opzet.
Via de trap in de woonkamer is de derde verdieping te bereiken. Hier zijn drie slaapkamers, waarvan twee grenzen aan de overloop.

Zolder:
De zolderruimte van circa 150 m² kan naar wens worden verbouwd tot appartement, geschikt gemaakt worden voor de verhuur of het ontvangen van gasten.

Binnen- en buitentuin
Dit exclusieve object heeft de beschikking over een buitentuin met twee bergingen en een mooie binnentuin, die het hart van het kloostergebouw vormt. Zo heeft u ruimte om in de zon en schaduw te zitten, kunt u een moestuin aanleggen en genieten van de vlinders, vogels en andere dieren die deze unieke plek in Venlo bezoeken.

Vraagprijs € 1.150.000,- k.k.

Woonoppervlakte 571 m2
Perceeloppervlakte 1.260 m2
Inhoud 2.688 m3
Totaal aantal kamers   21
Bouwjaar 1889

 

Bekijk hier de verkoopbrochure.

 

Kantoor & postadres verkopend makelaar:

Alard van der Varst Makelaars
Looskade 20
26041 LE Roermond

043 3470139

info@alardvandervarst.nl

Reliplan Nederland

Raadhuisplein 4, 2914 KM Nieuwerkerk aan den IJssel
E info@reliplan.nl
T 088-1669500

Contact

Reliplan Nederland  -  Raadhuisplein 4 - 2914 KM Nieuwerkerk aan den IJssel 

Tel: 088 166 9500  -  E-mail: info@reliplan.nl


Volg ons