De Volkskrant over wat te doen met onze leegstaande kerken?

Uit de Volkskrant van 22 november 2018

Wat te doen met onze leegstaande kerken?

Met een miljoenenplan wil minister Van Engelshoven van Cultuur kerken redden van de sloop. Dorpen in Groningen en Friesland hebben daar ervaring mee, maar makkelijk is het niet, waarschuwen de kerkenredders.

Waar ooit de kansel stond, liggen nu voorraden wegwerphandschoenen en grootverpakkingen verband opgestapeld. Smetteloos wit en modern is het interieur van gezondheidscentrum It BetterSkip. Vanbuiten herinnert de vorm van het gebouw nog aan waarvoor het hier ooit op zondag volliep; vanbinnen is de metamorfose van de gereformeerde kerk van Eastermar totaal. Alleen de oude lamp in de wachtkamer en de oude kerkenbanken boven in de yogastudio verwijzen nog naar de tijd dat bewoners van het Friese dorp hier niet kwamen voor hun fysieke, maar voor hun geestelijke noden.

In het monumentale pand aan dorpsplein ’t Breed groeide de praktijk uit het jasje, vertelt huisarts Piet Wiersema. En bouwkavels waren er niet in het dorp met 1.600 inwoners. Een gelukkige omstandigheid was het daarom dat de plaatselijke gereformeerde en hervormde kerkgemeenten net ‘samen op weg’ waren gegaan in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Een kerkgebouw moest geofferd worden. De keuze viel op dat van de gereformeerden, bouwjaar 1950. Niet erg karakteristiek, maar wel op een centrale plek in het dorp. Daarvoor vielen de huisarts en zijn vrouw Eltine, die de praktijk runt. ‘Anders waren we misschien uit het dorp verdwenen.’

Bijna twee jaar was er verbouwd, toen ze in september 2016 hun nieuwe onderkomen betrokken. Behalve een apotheekhoudende praktijk is er ruimte voor praktijkondersteuners, thuiszorgmedewerkers, bloedonderzoek, maatschappelijk werk, een fysiotherapiepraktijk met fitnessruimte, een yogastudio en – een dagdeel in de week – een diëtist en logopedist . Dat was in de oude praktijk ondenkbaar. Het afgelegen dorp prijst zich gelukkig. Eltine Wiersema-van Til: ‘We zijn er voor de gemeenschap, net zoals de kerk dat was.’

© Harry Cock / de Volkskrant

Meer nieuws

Begin met typen en druk op enter om te zoeken