Van kerk naar gezondheidscentrum

In het Overijsselse Borne kunt u dit bijzondere voorbeeld van herbestemming vinden: de Theresiakerk is getransformeerd naar een prachtig gezondheidscentrum.

borne_theresiakerk_getransformeerd_tot_gezondheidscentrum

De Poort van Borne

Hoe mooi is het als een kerk een maatschappelijke functie kan behouden? In Borne is dat heel goed gelukt. De Theresiakerk heet nu De Poort van Borne en is een centrum voor gezondsheidszorg.

In het nieuwe zorgcentrum kunnen patiënten terecht voor een breed aanbod van behandelingen. Het gebouw biedt ruimte aan twintig zorgverleners zoals een apotheek, een huisartsenpraktijk, fysio-, huid-, psycho- en podotherapeuten. Ook bevat het gebouw functionele voorzieningen zoals een grote zaal voor bijeenkomsten en evenementen, vergaderruimtes en een podium.

Het ontwerp is van Theo Reitsema & partners. Het was een uitdaging om voldoende vloeroppervlak (2.000m2) te creëren en toch de harmonie van het gebouwontwerp te behouden. Daarnaast is veel aandacht besteed aan het minimaliseren van energieverbruik.

Beschrijving van de architecten

Dearchitect.nl:

“In veel gezondheidscentra is de voormalige kerk niet of nauwelijks te beleven en domineert de nieuwbouw. Wij hebben echter bij de verbouwing nadrukkelijk ingezet op het behoud van de bestaande ruimtelijke kenmerken.

Centraal in de kerk bevindt zich een binnenplein dat op de eerste verdieping eindigt als multifunctioneel podium. Het plein vormt een buffer tussen binnen en buiten waaraan over drie verdiepingen de praktijken zich presenteren. Hier kun je bij het oude doopvont wachten op je afspraak of een recept ophalen bij de service apotheek. Op het plein is de ruimtelijke ervaring van de kerk maximaal, doordat de oude gewelven niet zijn geïsoleerd. Tegelijkertijd levert het niet geklimatiseerde plein een grote energetische besparing op. Het verwarmen van de enorme ruimte zou immers veel energie vragen.”

Bronnen

  • dearchitect.nl
  • depoortvanborne.nl

Architecten

  • Theo Reitsema, Tim de Graag, Dennis Weerink, Jacob Kunst, Stephanie Weitering

Locatie

  • Theresiaplein 1a01, 7622 HK Borne, Nederland
  • 2.000 m2

Projectjaar

  • 2015-2018

Foto’s

  • depoortvanborne.nl

Bekijk meer transformatievoorbeelden

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

dominicaner_kerk_maastricht_getransformeerd_tot_boekwinkelkerk_in_haarlem_getransformeerd_naar_theater