Van kerk naar boekwinkel

De ruim 700 jaar oude Dominicaner Kerk in Maastricht is in 2006 getransformeerd tot prachtige boekenwinkel, volgens de Guardian zelfs “The fairest bookshop of the world, a bookshop made in heaven”. 

dominicaner_kerk_maastricht_getransformeerd_tot_boekwinkel

Hemelse boekwinkel van Selexyz

De boekwinkel van Selexyz in de kerk is groots en een lust voor het oog. Met heel veel respect voor het karakter van het 700 jaar oude gebouw is een slim en mooi interieur ontworpen. In interieur waarin je je als gast voelt.

Beschrijving van de architecten

merk-x.nl:

“Er was behoefte aan 1.200 m2 winkeloppervlakte, terwijl er maar 750 m2 beschikbaar was. Het aanvankelijke idee van de opdrachtgever om een tweede verdieping aan te brengen, wezen de architecten af, omdat dit de ruimtelijkheid zou ontkrachten. Ze wilden de hoogte en de bijzondere architectuur van de kerk juist benadrukken.

De oplossing is een monumentale inloopboekenkast met meerdere verdiepingen, asymmetrisch in de kerk geplaatst. Hierdoor blijft aan de linkerzijde de volledige hoogte van de kerk intact terwijl rechts de mensen naar de bovenste verdieping van deze stalen ‘boekenflat’ worden geleid. Het klimmen is tot een belevenis gemaakt.

Men loopt tussen de boeken door omhoog en eenmaal bovenin zijn de kolossale afmetingen van het kerkgebouw en de bijzondere plafondschilderingen goed te ervaren.”

Bronnen

  • merk-x.nl

Architecten

  • Evelyne Merkx, Patrice Girod, Bert de Munnik, Abbie Steinhauser, Josje Kuiper, Pim Houben, Ramon Wijsman, Ruben Bus
  • Satijnplus architecten

Locatie

  • Dominicanerkerkstraat 1, 6211 CZ Maastricht
  • 1.200m2

Projectjaar

  • 2007

Foto’s

  • merk-x.nl

Bekijk meer transformatievoorbeelden

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

jopenkerk_haarlem_interieurborne_theresiakerk_getransformeerd_tot_gezondheidscentrum