Van kerk naar biertempel

Aan de rand van het centrum van Haarlem staat de Jopenkerk. De eerdere Vestekerk (ook bekend als Jacobskerk, Raakskerk, Wijnkerk en Artellkerk) is nu het bruisende middelpunt van winkelgebied Raaks.

jopenkerk_haarlem_interieur

Bierbrouwerij, grand café en restaurant

Nadat in 1975 de laatste kerkdienst werd gegeven in deze kerk, werd hij vooral gebruikt als uitgaansgelegenheid, wijnwinkel en atelierruimte. In afwachting van een definitief besluit over de toekomst van de kerk, raakte het gebouw wat in verval.

In 2006 nam Jopenbier – het bedrijf dat het aloude Haarlemse bier opnieuw was gaan brouwen – het gebouw over en in 2011 was het gereed voor gebruik: de kerk is getransformeerd naar een ware biertempel.

buitenzijde_jopenkerk_haarlem

Prijswinnend

Niet alleen de bieren van Jopen vallen in de prijzen. In 2012 won de Jopenkerk de Hospitality en Style Awards voor ‘beste hospitality concept’, in 2013 ‘Mooiste bar van Nederland’ en in 2014 werd de Jopenkerk verkozen tot ‘mooiste plek van Haarlem’.

Vooral het interieur is aangepast

Jopen heeft de buitenkant van de kerk vrijwel onaangetast gelaten. Wel is het dak vernieuwd met het gebruik van leistenen. De kerk is geen monument. Dit gaf de mogelijkheid om een externe moutopslag te plaatsen. De geschatte kosten van de verbouwing liggen rond de 2 miljoen euro.

Van kerk naar tempel

Achter de bar van het café staan imposante glimmende ketels. Zij vormen het hart van de Jopenkerk waarin Jopen nieuwe bieren brouwt. Deze vernieuwende bieren kunnen worden genuttigd in het grand café op de begane grond.

De tussenvloer die gecreëerd is, biedt ruimte aan het restaurant, met uitzicht op het grand café en de lager tanks.

restaurant_jopenkerk_haarlem

Bronnen

  • jopenkerk.nl
  • reliwiki.nl

Locatie

  • Gedempte Voldersgracht 2, 2011 WD Haarlem, Nederland

Projectjaar

  • 2006-2011

Foto’s

  • jopenkerk.nl

Bekijk meer transformatievoorbeelden

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

DePetrus_vught_herbestemming_kerkdominicaner_kerk_maastricht_getransformeerd_tot_boekwinkel