Van kerk naar bibliotheek & museum

In Vught kwamen zeven inwoners met een plan om de in onbruik geraakte Petruskerk een mooie nieuwe toekomst te geven. Nu is het weer een verzamelplaats van Vughtenaren.

DePetrus: bibliotheek en museum

De Petruskerk is een kerkgebouw in neoromanogotische stijl die in 1884 in gebruik is genomen. In 2005 werd er de laatste eredienst gehouden. Tussen 2011 en 2018 is het gebouw getransformeerd door Molenaar&Bol&vanDillen Architecten naar een mooie bibliotheek met museumroute. Het interieur van de kerk is overgebracht naar Oekraïne en wordt daar gebruikt in een nieuwe kerk.

Nu is het gebouw een ontmoetingscentrum dat onderdak biedt aan de Bibliotheek Vught, de stichting Anders Bezig Zijn, het Vughts Museum, de Wereldwinkel en Welzijn Vught.

Kort na de opening haalde deze bijzondere herbestemming zelfs het wereldnieuws via CNN.

De naam van het nieuwe centrum is DePetrus.

Beschrijving van de architecten

mbvda.nl:

“(…) De belangrijkste ingreep is het toevoegen van een tussenvloer aan de kerk. Dit opvallende element geeft de kerk de nieuwe frisse uitstraling die past bij de huidige functie. Daarnaast geeft de vloer ruimte aan de nodige technische voorzieningen zoals verlichting, installaties en akoestisch materiaal. Op en onder de vloer zijn kleinschalige glazen werkruimten geplaatst. Doordat de vloer voornamelijk in de zijbeuken is geplaatst blijft de oorspronkelijke ruimtelijke kwaliteit van de kerk behouden. De verdiepingsvloer geeft nieuw spectaculair perspectief op de kerk.

Alle boekenkasten zijn geplaatst op een railsysteem zodat het middenschip vrijgemaakt kan worden voor grootschalige evenementen die enkele malen per jaar plaatsvinden. Hiermee kan de ruimte in de kerk zeer flexibel gebruikt worden.

Aan de buitenzijde is de kerkruimte uitgebreid in de vorm van enkele paviljoens. De tussenvloer loopt vloeiend door naar buiten als dak van de paviljoens en vormt daarmee de verbinding tussen binnen en buiten. Aan de Petrustuin is een horecapaviljoen gevestigd dat ook toegankelijk is vanuit de kerk.”

Bronnen

  • herbestemming.nu
  • wikipedia.org
  • mbvda.nl
  • depetrus.nl

Architecten

  • Molenaar & Bol & Van Dillen Architecten

Locatie

  • Heuvel 2, 5261 EE Vught

Projectjaar

  • 2011–2018

Foto’s

  • een deel van de overgenomen foto’s is gemaakt door Stijn Poelstra

Bekijk meer transformatievoorbeelden

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

jopenkerk_haarlem_interieur