Te huur - RK Heilige Pastoor van Arskerk – Breda

Het object betreft de Rooms Katholieke Heilige Pastoor van Arskerk en is opgetrokken eind jaren 1920 (1929) in de buurtschap Lies, in het buitengebied ten westen van Breda. Het is een belangrijk voorbeeld van rooms-katholieke kerkbouw uit het interbellum onder invloed van het baksteenexpressionisme. Tevens één der belangrijkste werken van de Roosendaalse architect J. Hurks (1890-1977). De parochie is in 2007 samengevoegd met omliggende parochies tot parochie Nazareth. Op 16 september 2012 is de kerk tijdens een officiële viering aan de eredienst onttrokken. De kerk is daarna herbestemd tot winkel en showroom voor binnenhuisarchitectuur.

De toegang bevindt zich aan de De Liesboslaan en bestaat uit een dubbele eikenhouten deur. In voorgevel en beide transeptarmen bevinden zich vijfdelige verticale glas-in-lood vensters met geometrische verdeling. De klokkentoren heeft in de top een uurwerk met aan drie zijden een wijzerplaat en aan vier zijden over een groot deel van de hoogte een smalle verticale lichtspleet waarin eveneens glas-in-lood.

De kerk is zowel binnen als buiten opgetrokken uit een lichte handgevormde baksteen, appelbloesemkleurig, gemetseld in kettingverband op een basement van een paarsrode steen. Onder de dakrand bevindt zich siermetselwerk en in al de vensters zijn natuurstenen lekdorpels van hardsteen. Het metselwerk wordt boven de verschillende ingangspartijen afgewisseld door betonnen luifels. Ook de galmgaten in de toren zijn van beton. Het interieur heeft paraboolvormige gewelven en bogen waarin bovendien ook gele baksteen en groen geglazuurde steen is verwerkt, met name in de bogen en horizontale banden. De absis is aan de binnenkant halfrond. In de kapitelen van de viering beeldhouwwerk, voorstellende de vier evangelisten.

 

Meer informatie

Mail zenden naar info@reliplan.com

Voor meer informatie zie bijgevoegde verhuurbrochure.

Reliplan Amsterdam

Buiksloterdijk 242, 1025 WE Amsterdam
E info@reliplan.com
T 020 - 636 58 89

Contact

Reliplan  -  Buiksloterdijk 242  -  1025 WE Amsterdam
Tel: 020 - 636 58 89  -  E-mail: info@reliplan.com


Volg ons