Peperga: Sint Nicolaaskerk Verkoop

Bouwjaar: 1517 (toren en kerk), kerk herbouwd na brand in 1810
Verkoop
Opdrachtgever: particulier
Historische achtergrond: Peter Stuyvesant is in dit kerkgebouw gedoopt, zijn vader was tot 1619 predikant van de NH kerk

Algemeen:
Dit fraaie kerkgebouw, bouwjaar 1537, met een hoge karakteristieke toren is gelegen in Peperga aan de rand van De Blesse.(zuid Friesland) Tot op heden dient het gebouw als kerk. De kerk heeft als bijzonderheid dat het een historische achtergrond heeft. Pieter Stuyvesant, de eerste gouverneur-generaal van het huidige New York is er gedoopt. Naast de kerk ligt een klein kerkhof. 


Kadastrale gegevens:
Gemeente: Blesdijke
Sectie: D
Perceel: 1506
Kavelgrootte: 25a 20 ca

Bouwaard, materialen en constructie:
De laatgotische toren bestaat uit vier geledingen, waarvan de bovenste een achtzijdige lantaren vormt waarvan de hoeken in pinakels eindigen. Deze is blijkens een gedenksteen in 1537 gebouwd. Het eenklaviersorgel is aangebouwd in 1912.

Indeling:
Via een smeedijzeren poort heeft u toegang tot de kerk. In de bescheiden entree is er de mogelijkheid de kerkklok te luiden. De hal gelegen onder het orgel/balkon geeft toegang tot de berging, consistorie en grote zaal. Het orgel kan bespeeld worden vanaf het balkon tevens is er plek voor enkele bezoekers. De consistorie en berging zijn beide circa 7m? groot.

 
* Entree: 8 m²
* Berging: 6,5 m²
* Consistorie: 7 m²
* Kerkzaal: 100 m²
* Kerktoren: 23 m (hoog)

Kerkzaal:
De kerkzaal die circa 100m² is voorzien van een tongewelf. De fraai eikenhouten preekstoel is voorzien van authentieke details.Vanaf de preekstoel is de spreker in de gehele zaal goed te volgen (akoestiek is goed). De grote ramen in de kerkzaal zorgen voor voldoende daglicht en geven de zaal een prettige sfeer.
De houten balklaag die de kerkmuren ondersteunen zijn geschilderd in de oorspronkelijk kleuren. De rozetten op het plafond en het orgel geven de kerk een authentieke uitstraling.

De gehele zaal kan verwarmd worden zodat het er ’s winters aangenaam vertoeven is. Door de goede verlichting kan de kerkzaal ook in de avond gebruikt worden. 


Bestemming:
De kavel heeft de bestemming maatschappelijke doeleinden

Ligging, Locatie en omgeving:
De kerk bevindt zich in een gebied dat bij uitstek geschikt is voor recreatie. Het landschap is afwisselend met bos, heide en waterrijke gebieden. De gemeente heeft een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden, routes voor paardrijden en waterwegen voor de kleine watersport. Deze routes zijn verkrijgbaar bij het VVV-kantoor. Het gebied is zeer geschikt voor een actief en sportief verblijf. Wolvega is bijvoorbeeld beroemd om de drafbaan. Ook de 25 andere dorpen zijn zeker een bezoekje waard, evenals de musea en evenementen.

Weststellingwerf heeft met het Stellingwerfs een van het Fries afwijkende streektaal. Dit wordt als een kostbaar cultuurbezit gekoesterd. Met name de afdeling Onderwijs van de gemeente en de Stichting Stellingwarver Schrieversronte maken zich hiervoor sterk: het vak heemkunde neemt op school een belangrijke plaats in.


Bereikbaarheid:
Peperga ligt op ongeveer 16 km van Heerenveen en 26 km van Meppel. Beide steden zijn eenvoudig te bereiken via de A32.

Hoofdkantoor Reliplan Amsterdam

Buiksloterdijk 240, 1025 WE Amsterdam
E info@reliplan.nl
T 020 636 58 89

Contact

Reliplan  -  Buiksloterdijk 240  -  1025 WE Amsterdam
Tel: 020 636 58 89  -  E-mail: info@reliplan.nl


Volg ons